Kantamisen pieni FAQ

Minkä ikäistä tai kokoista lasta voi kantaa liinassa tai ergonomisessa kantorepussa?

Minkä ikäistä tai kokoista vain. Jopa ennenaikaisesti syntyneet vauvat hyötyvät kannettavana olemisesta. Kantaminen muutta muotoaan ja merkitystään lapsen kasvaessa, mutta ihan kaikenikäisiä ja -kokoisia lapsia voi kantaa, niin kauan kuin se tuntuu kantajasta sekä kannettavasta hyvältä. Ergonomisen kantorepun kohdalla on olennaista, kantajan ja kannettavan mukavuuden kannalta, että se on oikean kokoinen molemmille ja istuu hyvin. Liina taas tarjoaa äärettömän säätömahdollisuuden kummankin kannalta ja on siksi pitkäikäinen ja monikäyttöinen kantoväline.


Milloin lasta voi kantaa liinassa pystyasennossa?

Heti syntymän jälkeen. Vauva on liinassa usean kangaskerroksen tukemana ja hänen selkärankansa on tuettu sekä sivuttais- että pitkittäissuunnassa, siksi sitä voidaan pitää turvallisena ihan pienellekin. Jos vauva itse avaa lonkkansa auki, kun hänet laittaa selälleen alustalle, silloin jalat voidaan liinassa avata sammakkoasentoon. Jos vauva taas pitää jalkojaan vielä yhdessä, voidaan vauvaa kantaa liinan sisällä sikiöasennossa masu masua vasten kantajan kanssa. Pystyasento on vauvan hengityksen kannalta suotuisa asento ja se saattaa helpottaa pienen vauvan vatsakipuiluja.


Kuinka pitkään lasta voi kantaa kerrallaan?

Kun käytetään ergonomista kantovälinettä, joko oikean kokoista ja molempien kannalta sopivaksi säädettyä kantoreppua tai liinaa ja lapsen kehityksen kannalta sopivaa sidontaa, ei ole mitään aikarajaa, kauanko lasta saa kantaa kerrallaan. Niin kauan, kuin se tuntuu hyvältä kantajasta sekä kannettavasta. Erityisesti vastasyntynyttä hiukan isompi vauva hyötyy, jos häntä kannetaan hieman erilaisissa asennoissa, siis välillä esimerkiksi lonkalla ja välillä vatsat vastakkain.

Kipeytyvätkö kantajalla selkä tai hartiat kantamisesta?

Riippuu kantajasta, kannettavan koosta ja jäntevyydestä, kantajan muusta fyysisestä aktiivisuudesta, käytettävästä kantovälineestä... Periaatteessa käytettäessä itselle sopivaa kantovälinettä riittävän napakaksi säädettynä on mahdollista kantaa hyvin pitkiä aikoja ilman mitään ongelmia. On olennaista valita kannettavan lapsen koon ja painon kannalta riittävän tukeva kantoväline ja sitoa se sopivalle kireydelle, niin, että lapsen painopiste on hyvin lähellä kantajaa. Useimmiten on mahdollista kantamiskäytäntöjä miettimällä ja muuttamalla löytää tapa, jolla kantaa ilman vaivoja. Vastapainoksi kantamiselle on hyvä harrastaa myös jotain muuta itselleen sopivaa, ehkäpä selän ja hartioiden liikkuvuutta parantavaa liikuntaa.

Onko pitkän liinan oikeanlainen sitominen?

Liinan sitominen on taito siinä missä mikä tahansa muukin, se vaatii kyllä harjoittelua, mutta sitten, kun on hiukan tullut "tutuksi" liinan kanssa, se sujuu tarvittaessa hyvinkin nopsasti. On hyödyksi, jos joku aiemmin liinalla kantanut voi auttaa alkuun. Esim. lainaamosta saa opatusta ja neuvoja liinan sitomiseen, lisäksi eri puolella Suomea toimii kantotukihenkilöitä (kts. kantoliinayhdistyksen sivut) joilta saa pyydettäessä apua ja tukea kantoliinan sitomisen opettelussa.

 Mitä jos lapseni ei pidä kantamisesta?

Usein lapset viihtyvät kannettuina hyvin. Pienelle vauvalle liina on kotoisa paikka, se tarjoaa samanlaisia ärsykkeitä, mitä kohdussa aikanaan oli tarjolla. Isommalle vauvalle liina tarjoaa mahdollisuuden olla tarkkailemassa muiden ihmisten toimintaa aktiivisesti. Taapero taas saattaa kaivata syliä ja turvaa, mutta ei malta sitä hakea muulta touhultaa, ja kannettaessa sitä saa ikään kuin huomaamattaan.

Melko usein vauvat, jotka ovat juuri alkaneet kiinnostua ulkomaailmasta saattavat protestoida kantamista kasvot kantajaan päin. Tämä vaihe on yleensä ohimenevä ja sijoittuu jonnekin 3-5 kuukauden ikään. Jos lapsi tuossa iässä ei viihdy kasvot kantajaan päin, voidaan kokeilla esimerkiksi kantamista lonkalla, joko liinalla tai repulla. Jos kantaja ei pidä toisepuoleisesta kantamisesta, mitä lonkalla kantaminen useimmiten on, voidaan lapsi sitoa esimerkiksi liinaan hyvin korkealle eteen tai taakse, jolloin hän näkee kantajan olan yli maailman ihmeitä!

Vauvat voivat protestoida myös liinaan laittoa. Varsinkin alussa, kun kantaja vielä opettelee liinaan sitomista, hänen otteet voivat olla haparoivat ja epävarmat ja sidonnan valmiiksi tekemisessä kestää. Tähän auttaa aika - sidontataidot kehittyvät paremmaksi mitä enemmän harjoittelee, otteet varmenevat ja aikaa kuluu vähemmän. Jos vauva ehtii hermostua liinaan laitettaessa, voit hytkytellä vauvaa jo kesken sidonnan, ja lähteä heti liikkeelle kun saat sidonnan valmiiksi, hyräile ja hyssyttele. Valtaosassa tapauksia vauvat hetken päästä hiljenevät ja alkavat katselemaan maisemia, nauttivat äidin läheisyydestä, ja usein nukahtavat. Toiset vauvat ja isommat lapset eivät viihdy kannettuna ellei kantaja pysy kokoajan liikkeessä.

Joskus vauvalle voi tulla liinassa kuuma, ja siksi hän ei viihdy. Kantoliinat, erityisesti trikooliinat, ovat lämpimiä ja kuumaveriselle kannettavalle voi tulla helposti hiki. Tähän auttaa vaatekertojen vähentäminen.

Muita mahdollisia syitä voi olla mm. epäsopiva kantoväline, nälkä, märkä vaippa, isomman lapsen "minä itse"-vaihe. Toiset vauvat ja isommat lapset eivät viihdy kannettuna ellei kantaja pysy kokoajan liikkeessä.
Jos vaikuttaa siltä, ettei lapsi viihdy kannettavana, ota yhteyttä! Mietitään ongelmaa yhdessä ja yritetään löytää siihen teidän elämäntilanteeseen sopiva ratkaisu!


tekstin luonut: Tarja Suhonen, Suvi Vainio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti